A mesterséges intelligencia jogi környezetének kihívásai

   2021. május 20. 14:00

A projekt az MI Stratégiában foglalt célkitűzések megvalósítását támogatja. A deklarált cél, hogy azonosítsa az MI jelenlegi és leendő jogi környezetének problémáit. Az MI egyes sajátosságai megnehezíthetik a jogszabályok alkalmazását és végrehajtását, ezért vizsgálni kell, hogy a jelenlegi szabályozás képes-e kezelni annak kockázatait, vagy a jogszabályok módosítása, esetleg merőben új szabályozás kialakítása válik a jövőben szükségessé.

A projekt során a kutatók felmérik a szektorspecifikus jogi kérdéseket és állásfoglalást (szakvéleményt) nyújtanak a konzorcium tagjai számára. Jogtudományi alapkutatást is végeznek, amelynek célja, hogy jog-összehasonlító módszerekkel – különös tekintettel az EU által kialakított jogi keretre – feltérképezzék a lehetséges irányokat, azonosítsanak jó gyakorlatokat az egyes jogágakon belül az MI kapcsán, hozzájáruljanak a tudományos/szakmai diskurzus kialakulásához. Mindezek alapján konkrét, hatékony jogi ajánlásokat fogalmaznak meg a szabályozási környezetre. A projekt továbbá érinti a szövegbányászati módszerek alkalmazását a jog területen, amely elősegítheti a jogi szövegek kvantitatív elemzését.

Előadók:

Ambrus István (TK JTI tudományos munkatárs): „Rethinking the essential elements of substantive criminal law in the light of Artificial Intelligence”

Kecskés Gábor (TK JTI tudományos munkatárs): „Sustainability Issues of the Intelligent and Autonomous Vehicles"

  • Időpont: 2021. május 20., 14:00
  • Helyszín: Online került megtartásra
  • Nyelv: magyar

 

 

Kérjük, részvételi szándékát előzetesen jelezze Hungler Sárának.