Megjelent a Jogtudományi Intézet Poszt-COVID: A COVID–19 hatásai a jogrendszerre című kötete

Megjelent a Jogtudományi Intézet "Poszt-COVID: A COVID–19 hatásai a jogrendszerre" című kötete az Akadémiai Kiadó gondozásában.

A Jogtudományi Intézet Covid-19 pandémiához kapcsolódó kutatásait lezáró kötet azt körvonalazza, melyek azok a jogrendszert érintő, a közegészségügyi szükséghelyzethez köthető változások, amelyek várhatóan hosszabb távon is velünk maradnak majd. E körben kitérünk a különleges jogrend kereteire; a természettudományos érvek és a jogtudomány megváltozott viszonyára; az államszervezeti kérdésekre; valamint az alapvető jogok védelmének új kihívásaira. Mindannyian átéltük a fertőzéstől való mindennapos félelmet, az éjszakai kijárási tilalmat, a szórakozóhelyek bezárását, az oktatás online térbe kerülését, az utazások tilalmát, arról azonban kevesebb szó esett, hogy ezeknek a jelenségeknek milyen jogi vonzatai voltak, amelyek kiterjedtek – sok esetben máig hatóan – az egész jogrendszerre.

Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik érdeklődnek a jogrendszer egészének működése iránt és akik többet szeretnének megtudni arról, hogy a rendkívüli körülmények elmúltával hogyan  változott a jogrend. A kötet szerzőinek elemzései reményeink szerint hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hasonló  jövőbeli válsághelyzetekkel jogi értelemben felkészültebben nézhessünk szembe.

Hivatkozás: https://mersz.hu/ban-forgacs-lorincz-mezei-szentgali-toth-poszt-covid//