Konferenciafelhívás: A Nemzetközi Büntetőbíróság 20 éve – Szélmalomharc vagy igazságszolgáltatás?

Konferenciafelhívás: A Nemzetközi Büntetőbíróság 20 éve – Szélmalomharc vagy igazságszolgáltatás?

2022. szeptember 1., Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézet, Tóth Kálmán u. 4, 1097 Budapest

Leírás: 2002. július 1-én hatályba lépett a Nemzetközi Büntetőbíróság felállításáról szóló Római Statútum, amelynek létrehozását a közvélemény egy része a „büntetlenség kultúrájának” felszámolására irányuló döntő lépésként értékelte, míg a pesszimisták úgy vélték, hogy egy eleve kudarcra ítélt intézmény jött létre. Az elmúlt 20 év látszólag a pesszimista tábor álláspontját erősítette: egyebek mellett az elhúzódó és botrányokkal tarkított perek, a fejlődő országokra – elsősorban Afrikára – fókuszáló vizsgálatok, Burundi és a Fülöp-szigetek kilépése, az afganisztáni szituáció vizsgálatával kapcsolatos ellentmondások hozzájárultak a szkeptikus nézetek megerősödéséhez. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy az utóbbi években a Nemzetközi Büntetőbíróság jelentős erőfeszítést tett, hogy orvosolja a megfigyelhető problémák egy részét, aminek leglátványosabb jele az, hogy egyre több vizsgálat és eljárás indul Afrikán kívüli ügyekkel kapcsolatban is.

2022. szeptember 1-én a Társadalomtudományi Kutatóintézet Jogtudományi Intézetében sorra kerülő konferencia lehetőséget ad a Nemzetközi Büntetőbírósággal kapcsolatos tudományos kérdések megvitatására. Várunk minden érdeklődőt, a terület elismert kutatóitól kezdve a tudományos pályájukat most kezdő PhD-hallgatókig. Előadásra egy minimum 300 karakter terjedelmű absztrakt benyújtásával lehet pályázni 2022. július 3-ig a hoffmann.tamas@tk.hu e-mail címen. A kiválasztott előadókat 2022. július 10-ig értesítjük.

Az előadások szerkesztett változata az Állam- és Jogtudomány folyóirat 2022/4. számában jelenik meg – az anonim lektorok kedvező véleménye esetén. A tanulmányok első verzióját 2022. augusztus 21-ig kell elküldeni a szervezőnek, míg a végleges verziót október 2-ig kell leadni, ami lehetőséget ad a konferencia során kapott reflexiók beépítésére.

Menetrend:

2022. július 3.:                  absztraktok elküldése

2022. július 10.:                kiválasztott előadók értesítése

2022. augusztus 21.:        tanulmányok first draftjának elküldése

2022. szeptember 1.:       konferencia

2022. október 2.:             végleges tanulmányok leadása