Rendezvényünk a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium keretében

Intézetünk munkatársai 2021. július 9. péntek délutánra panelt szerveztek az International Society of Public Law (ICON) éves konferenciáján, amelyre ezúttal a járványhelyzet és az abból következő utazási korlátozások miatt online formában került sor.

A panelt intézetünk igazgatója, Gárdos-Orosz Fruzsina moderálta, discussantként pedig kollégánk, Varju Márton működött közre. Az első előadást Mezei Kitti és Ambrus István tartották, akik a mesterséges intelligencia (MI) megjelenését vizsgálták a büntetőjogi szabályozásban és gyakorlatban. Ezt követően Chronowski Nóra, Kálmán Kinga és Szentgáli-Tóth Boldizsár az MI bírósági alkalmazásának lehetőségeit és ezen változásoknak a tisztességes eljárásokra gyakorolt hatásait járta körbe. Czebe András az MI-alapú DNS vizsgálatok bizonyítási eljárásban való felhasználását és az ezzel összefüggő kockázatokat elemezte. Végezetül Kecskés Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy az MI fokozatosan teret nyer a nemzetközi közjogban is és számottevően fogja befolyásolni az államközi kapcsolatok alakulását. A másfél órás panel folyamán a hallgatóság számos aspektusát ismerhette meg a mesterséges intelligencia jogi vetületeinek. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az MI-nek teret engedő, de a garanciák megőrzését szem előtt tartó szemlélet egyensúlya vezethet el hosszabb távon a modern technológia kínálta lehetőségek leghatékonyabb kiaknázásához.

Szeptembertől tovább folytatódik a témával foglalkozó rendezvényeink sorozata és újra indulnak a MI jogrendszerre gyakorolt hatását körbejáró rendszeres tudományos üléseink is.