Az MTA TK Jogtudományi Intézetének kutatói szolidaritásukat fejezik ki a CEU-val

A Közép-európai Egyetem rendelkezik Magyarországon a legnagyobb és legszínvonalasabb idegen nyelvű könyvtárral: bőséges kézikönyv- és szakkönyvállományán kívül rendkívül gazdag a folyóirat-gyűjteménye, mely szinte teljesen lefedi a régió folyóirat-választékát, valamint komoly adatbázisokhoz való hozzáférést tesz lehetővé. Intézetünk számára különösen fontos az önálló jogtudományi könyvtári részleg. Ennek a könyvtári anyagnak a hiányát jelenleg egyetlen magyarországi intézmény sem tudná pótolni.

A CEU olyan kiemelkedő színvonalat képvisel, amely a nemzetközi egyetemi rangsorokban is a vezető egyetemek közé helyezi (például a politikatudomány területén), ami a magyar egyetemi oktatásra és a társadalomtudományi, benne a jogtudományi kutatásokra is nagyon erőteljes pozitív húzóhatást gyakorol.

Nincs kétségünk afelől, hogy a régió számos országa szívesen befogadná a CEU-t, anyagi, presztízs- és egyéb szempontokat is figyelembe véve. Mi azonban azon a veszteségen túl, amit ez személyes kutatómunkánkban jelentene, a hazánk iránt érzett felelősségtől hajtva is sajnálatosnak tartanánk, ha azt a kapacitást és pozitív hatást, amelyet a CEU ittléte jelent, nem Magyarország élvezhetné.