A nemzeti érdekek érvényesítése az Európai Unióban: folytatódik a Lendület-HPOPs Kutatócsoport beszélgetéssorozata

 

Az MTA TK Lendület-HPOPs Kutatócsoportja 2015 tavaszán is folytatja 2014-ben debütált műhelybeszélgetés-sorozatát, melynek során feltárjuk a nemzeti érdekérvényesítés lehetőségeit az Európai Unió keretein belül. A beszélgetéssorozat célja, hogy kapcsolatot teremtve a kormányzat és a tudományos közösség képviselői között kölcsönös tanulási célzattal körüljárjunk egyes, nemzeti érdekérvényesítéshez kapcsolódó  jogi és szakpolitikai kérdéseket. Az MTA TK Lendület-HPOPs „Magyarország közpolitikai lehetőségei az Európai Unióban” Kutatócsoport fontos feladatának tekinti, hogy a magyar érdekek érvényesíthetőségének és az uniós keretek által biztosított közpolitikai lehetőségek kiaknázhatóságának elméleti és gyakorlati kérdéseiről kormányzati szereplőkkel együttműködve folyjon tudományos kutatás. Megadva egymásnak a felkészülés lehetőségét a beszélgetések előre megadott kérdések alapján zajlanak. A közönség a beszélgetés során szabadon tehet fel kérdéseket.

2015 tavaszán az alábbi témák kapcsán beszélgetünk meghívottainkkal:

  • Energiapolitika – 2015. március 24.: Béres Zsuzsa főosztályvezető-helyettes (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Stratégiai és Energiapolitikai Főosztály)

  • Migrációs politika – 2015. április 14.: Molnár Tamás a Belügyminisztérium EU Együttműködési Főosztály Migrációs Osztályának volt osztályvezetője (2010-2014), jelenleg nemzetközi jogi főtanácsadó a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkár Titkárságán

  • Szociálpolitika – 2015. április 28.: Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár (EMMI)

A rendezvények nyilvánosak. Helyszín: ELTE ÁJK (1053, Budapest, Egyetem tér 1-3.). A beszélgetések kezdő időpontja 16 óra.