CEPIL Nemzeti workshop

   2021. május 31. 13:00 - 2021. május 31. 14:30

Cross-Border Litigation in Central-Europe: EU Private International Law before National Courts

Nemzeti workshop

2021. május 31. 13:00-14:30

 

Helyszín: 

TK Jogtudományi Intézet & Szegedi Tudományegyetem (online)

Szervezők: 

Dr. Hajdu Gábor, tudományos segédmunkatárs, SZTE & ELKH TK

Prof. Dr. Nagy Csongor István, SZTE & ELKH TK

 

Ez a workshop a Bizottság által támogatott 800789 — CEPIL — JUST-AG-2017/JUST-JCOO-AG-2017 projekt részeként kerül megrendezésre.

Az európai integrációjának előrehaladtával együtt megnőt a tagállamok határain átnyúló üzleti tranzakciók és migráció intenzitása. Egyértelművé vált, hogy szükség van egy, a határon átnyúló ügyeket keret jelleggel szabályozó, hatékony és kiszámítható európai nemzetközi magánjogi keretrendszerre. Ennek kialakítása, az Amszterdami Szerződéssel létrehozott uniós hatásköröknek köszönhetően, az elmúlt két évtizedben új lendületet kapott és napjainkra a nemzetközi magánjog „európaizálódott”, a jelentős kérdések nagyjából 70%-a az európai szabályozás körébe került. Ezzel az EU-s nemzetközi magánjog nagyrészt átvette a nemzeti szabályozás helyét. A rendszer hatékonyságának és kiszámíthatóságának biztosításához az egységes szabályozás azonban önmagában nem elegendő, ahhoz egységes értelmezés és jogalkalmazás is szükséges.

A CEPIL ennek az egységes európai joganyagnak a gyakorlati alkalmazását vizsgálja Közép-Európában annak megállapítása érdekében, hogy teljesül-e az egységesség követelménye, érvényesül-e a felek hatékony jogorvoslathoz való joga, polgári jogviták területén milyen többletakadályokkal szembesülnek a közös piacon a szabad mozgás jogával élők és mennyiben tud hozzájárulni az EU-s nemzetközi magánjog ezeknek az akadályoknak a csökkentéséhez, valamint megfelelőek-e a jelenlegi jogi és intézményes keretek. A workshop célja a kutatás magyar joggyakorlattal kapcsolatos eredményeinek és a magyar nemzeti jelentés következtetéseinek prezentálása és megvitatása. A kutatási projekt eredményei, ideértve az egyes nemzeti jelentéseket (cseh, észt, horvát, lengyel, lett, litván, magyar, román, szlovák), a Kluwer Law International gondozásában jelennek meg „Cross-border litigation in Central-Europe: EU private international law before national courts” címmel.

 

Levezető elnök: Dr. Bán Dániel, tanszékvezető egyetemi docens, BCE & ügyvéd, Perényi és Bán Ügyvédi Iroda

 

Előadások: 

CEPIL: projektbemutató

Dr. Hajdu Gábor, tudományos segédmunkatárs, SZTE & ELKH TK

 

Határon átnyúló jogviták: centralizált jogalkotás, decentralizált jogalkalmazás

Prof. Dr. Nagy Csongor István, tanszékvezető egyetemi tanár, SZTE & tudományos tanácsadó, ELKH TK

 

EU-s nemzetközi magánjogi kérdések a magyar bírósági gyakorlatban

Dr. Csöndes Mónika, egyetemi adjunktus, BCE

 

Kártérítési ügyek nemzetközi magánjogi kérdései a magyar bírói gyakorlatban

Dr. Gombos Katalin, tanszékvezető egyetemi docens, NKE & bíró, Kúria

Az eseményre regisztrálni az alábbi linken lehet:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeleeEoNmj2WTp61y3ZdJqZ1ziR0kcD8vBA5QnkYj4uHiVCmg/viewform

Az online részvételhez szükséges technikai információkat a résztvevőknek email küldjük meg.