Ződi Zsolt „Mesterséges intelligencia: hogyan lesz az etikai szabályokból jogszabály?”

   2021. március 11. 11:00 - 2021. március 11. 13:00

A Társadalomtudományi Kutatóközpont „A mesterséges intelligencia jogi környezetének kihívásai” MILAB részprojekt keretében több hónapos, különböző jogágakat és tudományterületeket megmozgató programsorozatot tart. A sorozat célja, hogy elősegítse a mesterséges intelligencia (MI) és a jog kapcsolatát érintő szakmai és tudományos diskurzust, valamint az ismeretterjesztést mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren.

Ennek első állomása a 2021. március 11-én 11:00 órától megrendezésre kerülő Ződi Zsolt „Mesterséges intelligencia: hogyan lesz az etikai szabályokból jogszabály?” című online előadása.

Mik azok az etikai kódexek? Milyen konkrét szabályozási kérdéseket vet fel az MI? Hol tart a jogi szabályozás az egyes MI felhasználási területeken? Milyen dilemmák és megoldások vannak az MI definíciója kapcsán? Van-e értelme egy általános "robottörvénynek", vagy inkább az ágazati szabályok lesznek a szabályozás csomópontjai?

Az előadás többek között ilyen és hasonló kérdéseket jár körbe.

Ződi Zsolt jogász, jogi informatikusa Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, és a Társadalomtudományi Kutatóintézet Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa. Több mint 90 publikáció, köztük 10 idegen nyelvű cikk, könyvfejezet és két monográfia szerzője. Jelenlegi kutatási területe az információs társadalom szabályozási kérdései, ezen belül a platformok és a mesterséges intelligencia szabályozása. 

Az előadást a Zoom alkalmazáson keresztül közvetítjük. Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével: https://forms.gle/RNFGDqaZJtbwCTyW8
Az esemény linkjét a regisztrált résztvevőknek egy külön e-mailben küldjük.

A rendezvényt az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatta a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium keretében.